27 Mart 2015 Cuma

Biberonu nasıl bıraktık ?

Bizim için milat sayılan bu olayda öncelikle her annenin kendi cocugunun karakteri,huyu ve alışkanlıkları ile baglantılı bir yöntemi olabileceğini söyleyerek başlamak istiyorum.
Yani okudugunuz ya da duydugunuz alışkanlık değiştirme,bırakma yöntemlerinin işe yaramaması moralinizi bozup sizi pes ettirmesin. Her cocugun bir ikna yöntemi oldugunu unutmadan kendi cocugumuzun yolunu deneyerek bulmalıyız. Aşagıda anlatacagım yöntem tamamen kendi cocuklarım için geliştiridiğim bir yöntem oldu.

 İlk karar mekanizmasının evde ki yetişkinler oldugunu unutmayın. Ortak bir karar alıp uygulamak gerekiyor. Bizim ilk krizimizde eşim pes ederek "Gidip 50 tane biberon almakla " tehdit etti beni mesela :) Onu da evde ki tüm biberonları attıgımı söyleyerek ikna ettim. Size tavsiyem bu konusmayı bastan yapın. Kriz esnasında bir de koca koca insanlara sabır göstermek zor olabiliyor :)

Biz geçtiğimiz  bir aylık dönemde hayatımızda bir kaç önemli değişiklik yaptık. Uzun zamandır bizimle olan yardımızla yollarımızı ayırdık. İpad ve türevi her türlü elektronik aleti -sınır koyamadıgımı farkettiğim için- süresiz kaldırdık,okula basladık ve biberon bıraktık. 
Tüm bunlar için tek tek bir yöntem aramak yerine ,uygulama asamasından önce "sartlı motive" yöntemini kullandım. 

İlk basamak şartlı motive :

Örneğin daha önce oyun alanında binmelerine izin vermediğim bir oyuncaga bindirip "Evet siz artık abi-abla oldugunuz için buna binebilirsiniz." dedim. Daha önce izin vermediğim bir yiyeceği tüketmelerine izin verdim. " Evet siz artık abi-abla oldugunuz için artık bundan yiyebilirsiniz" dedim. 5-10 dakikalık yalnız oyun banyolarına izin verdim. "Siz artık abi-abla oldugunuz için burada suyla yalnız oynamanıza izin verebilirim." dedim. 1,5 hafta gibi bir süreyi bu örnekleri cogaltarak geçirdik. Zihinlerinde "abi-abla" olma hadisesini "iyi" olarak işledim.

İkinci basamak değişikliği seçenekle sunmak :
Bu asama biberonu bırakmadan bir oryantasyon süreci oldu bizim için.
"Aslında bu sütü bardaktan içmek daha keyifli denemek ister misin? Hatta istersen içine balını kendin ekleyebilirsin."
"Sence bütün abi ablalar sütlerini neden bardaktan içiyorlar ? Sen de bunu yapabilecek kadar büyüdün mü dersin? "
"Anne-baba gibi yatmadan önce süt içip diş fırcalamak ister misin? Bunu yapacak kadar büyüdüğüne göre diş macununu da kendin sıkabilirsin."

Üçüncü basamak kriz anında sakin kalmak:
Yatmadan önce iki adet 330 cc lik biberon tüketen bir cocugun bir anda biberondan kopmasını beklememek gerekiyor.
Bugune kadar bir tane büyük aglama krizi yasadık.Kriz anında ve sayısını hatırlayamayacagım kadar cok "anne biberonda mama" tutturmasında en anahtar duruş stabil kalabilmek.

"Evet seni anlıyorum biberonsuz uyumak cok zor ama daha önce de anlattıgım gibi siz artık abi-abla oldunuz ve ben biberonları küçük bebeklere verdim." Biz de bu küçük bebek arkadasımın oğlu oldu. Bildikleri bir bebek soyut olguyu somutlastıracagından işinizi kolaylaştıracaktır.

Gece uyandıklarında ve biberon talep ettiklerinde ayakta kucagımda tuttum ve sırtlarını severek, yine aynı cümleleri kurup" bak sana şimdi biberonunu bebeklere veren kahraman cocugun hikayesini anlatacagım" diyerek uykuya dalmalarını sagladım.    

Eve gelen tüm misafirlerime ve aileme bardak getirmelerini rica ettim. "Siz artık abi-abla oldugunuz için bunlar sizin süpriz bardak hediyeleriniz.Bundan sonra sütümüzü bunlarla içebiliriz.Ne kadar da güzeller değil mi? Hadi bu gece süt içeceğimiz bardağı secelim." Bu bardak secme işi bi süre sonra oyuna dönüşüp evin her köşesinden bardak toplamaya dönüşüyor hazır olun :)

Kırılma noktasnda dayanamayıp biberonu ya da memeyi verirseniz  ya da bagırırsanız , sinirlenirseniz kaybedersiniz. Zaten ciddi bir ayrılık yasayan  cocugun tek sıgınagı sakin anne baba limanı olmalı. 
Onları anlayan ama olayı yatıstıracak sakinlikte bir tepkiyle karsılaştıklarında kendi tepkileri de sakinleşmek oluyor.
Bunu gercekten biberona bağımlı bir ikiz annesi olarak söylüyorum :)


Dördüncü basamak mutlu son :
Ara ara istekler dısında, kırılma noktasını atlatıp, hızla biberonsuz yasama alışma serüvenine başlıyorsunuz artık. Evde ki kuruyemiş stoklarını tazeleyin. Dogru düzgün kuruyemiş yemeyen cocuklarımın avuc avuc kuru üzüm fındık yediklerine sahit oldum :) 
Normalde gündüz de biberon alıyorsa cocugunuz, sık sık ara atıştırmalıklar verebilirsiniz ki oyalanma sürecince işe yarayacaktır.
Bu atıştırmalıkları beraber hazırlamak ise olayın pudra sekeri olacaktır. Örneğin" Artık büyüdüğün için bu cevizleri beraber kırıp hazırlayıp yiyebiliriz" ya da " Bol fındıklı bir kek yapmaya ne dersin"diyerek hem süreci pekiştirip, hem de eglenceli hale getirebilirsiniz.

Bizim bir haftamızı aldı ve esasında beklediğimden kısa sürdü. Gercekten korkuyordum çünkü. Bir cesaret başladık ve bitti. Çocuklar değişime bizden daha hazırlar her zaman. Gözünüzü karartın ve başlayın.
Dilerim sizinki de kolay ve kısa olur. 
Herkese kocaman sevgiler,öpücükler ve bol sans yolluyoruz.